Man met blauwe sjaa; Don Thompson - Shockart Toon Tellegen - De verschrompeling van de olifant Rudolph Chelminski - De perfectionist Daniel Boulud - Brieven aan de jonge chef Kermit Lynch - Avonturen op de wijnroute Hekket, van Lier, Verstegen - You're here for The Beatles
Shock art - Don Thompson

Uitverkocht

Don Thompson

Lees de recensies...

Don Thompson
Shock art
Handel en hebzucht in de hedendaagse kunst

Waarom zou iemand 12 miljoen dollar willen betalen voor Damien Hirsts The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living, een opgezette haai in slechte staat? En wie kan zich zo’n aankoop permitteren?

Econoom en kunstverzamelaar Don Thompson schreef een onthullend en verbijsterend boek over de handel in hedendaagse topkunst. Shock Art biedt een kijkje in de wereld die wordt beheerst door verzamelaars met grote ego’s, bereid om, op jacht naar een trofee, tot het uiterste tegen elkaar op te bieden, door gewiekste kunsthandelaren en door de twee grote veilinghuizen, Christie’s en Sotheby’s.

Het fenomeen tophandelaar wordt onder de loep genomen en er wordt uitgebreid ingegaan op de invloed van beroemde verzamelaars als Charles Saatchi. Aan de hand van de carrières van Andy Warhol, Jeff Koons, Damien Hirst en Tracey Emin laat de auteur zien hoe een kunstenaar een merk kan worden. Maar er is ook veel aandacht voor Christie’s en Sotheby’s die dankzij hun rijkdom en prestigieuze naam de kunstwereld meer en meer beheersen.

Shock Art is geschreven in de stijl van de bestseller Freakonomics. De auteur maakte uitgebreid gebruik van exclusieve interviews met (oud-) directieleden en medewerkers van veilinghuizen, vooraanstaande kunsthandelaren, kunstenaars en bekende verzamelaars. Wie Shock Art heeft gelezen zal met andere ogen naar hedendaagse kunst kijken.

Als je in je leven één boek over kunst zou moeten lezen, lees dan dit boek. Ik heb het in één adem uitgelezen; het leest als een thriller Richard Morrison, The Times

Aanbevolen literatuur voor verzamelaars en kunstliefhebbers
The Economist

ISBN: 9789077969083
Paperback, 336 pagina’s
Prijs: 22,50